Dieren in de opvang
Speciale verhalen
Otter uit Marum
op 11 november 2023 kwam vanuit Marum een otter doodziek bij ons binnen. De otter had diverse bacteriële infecties waaronder een ernstige oorinfectie, een Eimeria (coccidiose) infectie in de darmen en extreem veel flagelaten (eencellige bacterie, ook in de darmen. Uiteraard was het dier hierdoor sterk vermagerd en woog dan ook 7600 gram bij binnenkomst terwijl een normaal gewicht voor een volwassen man rond de 11 kilo is. Op zaterdag 17 februari 2024 is het dier hersteld vrijgelaten in de Groningse maren in de omgeving Pieterburen/Eenrum, het Ottertje woog op dat moment 11.900 gram. De vrijlating is succesvol verlopen, de otter had geen haast om te vertrekken en gaf nog een halfuur durende show, dit leverde nog een hoop foto’s en video’s op. Aanwezig waren de dierenambulance chauffeurs die hem gebracht hebben, de adoptanten, de eigenaar van de prachtige locatie en wij natuurlijk.
Nestje jonge wezels
In september 2021 kwamer een nestje jonge wezels binnen via de dierenambulance, dit is bijzonder omdat in deze periode geen wezels geboren worden maar meestal in maart/april. De diertjes zijn gevonden tijdens het slopen van een gebouw.
Bambi
Een ree door ons opgevangen in 2009 nadat haar moeder en broertje door een trein waren gedood in Warffum. Ze komt en gaat als het haar uitkomt. Zeer regelmatig blijft ze een paar weken rond het huis hangen en komt zelfs af en toe even binnen om een uurtje op de bank te liggen. Op 9 mei 2012 bleek dat ze er voor gekozen heeft om haar eerste kalfje bij ons te werpen en groot te brengen. We kunnen het vanuit het keukenraam bekijken en waren onder de indruk om te zien hoe het normaal, ver van de mensen, in de natuur in z’n werk gaat. Het is zo bijzonder dat we de eerste foto’s van een onervaren reeën-moeder met een 1 dag oud kalfje graag met jullie willen delen.
In 2011 is ze in de bronsttijd ( juli tot oktober) drie maanden niet bij ons gezien en heeft dus, naar nu blijkt, een leuke reebok gevonden. Stiekem hoopten we al een beetje om haar met een kalf te zien lopen maar zo dicht bij de deur hadden we niet op durven hopen. Vanwege de hoge jachtdruk op reeën in onze gemeente laten we Bambi pas na 15 maart (sluitdatum jacht) buiten de rasters. Medio april wilde ze alweer naar binnen maar we lieten het raster open, ze ging niet meer weg. Dit voorjaar bleek ze weer drachtig te zijn en verwachten dat ze half mei ging werpen. Vorig jaar is ze van half maart tot eind augustus weer de hort op geweest en is blijkbaar weer een leuke reebok tegen het lijf gelopen. We hoopten natuurlijk dat ze haar kalfjes weer bij ons gaat krijgen.
Op 26 mei 2014 kreeg Bambi twee kalfjes, achter in de opvang in een ruig plekje. Toen we het dier vonden met de kalveren stond ze net de nageboorte op te eten. Ondanks dat de moeder de kalfjes goed verborgen had wist een tweetal kraaien de diertjes te vinden en hebben ze hun gedoodt. Enkele dagen na de dood van haar kids besloot ze onze opvang-kalfjes te adopteren en verzorgde ze drie kalfjes als haar eigen. Een ontsteking in de baarmoeder, een longworm infectie die ze buiten het raster heeft opgelopen en uitputting/koorts hebben er voor gezorgd dat ze eind juli voor de deur stond, ze was erg ziek. Een, in allerijl aangelegd, infuus en diverse shots mochten niet meer baten, ‘s avonds overleed ze, twee dierenartsen hebben hun best gedaan. Bambi was erg bijzonder en een echte ambassadeur voor de stichting. Ze is zes jaar geworden.
Steenuil kuiken
Zee Dieren In De Problemen
Op de foto’s: een bergeend, eider eend, zwarte zee-eend en een Drieteen meeuw. Onder: een pup van een grijze zeehond.
Een storm of extreem weer brengt veel (zee)dieren in de problemen, als de storm is geluwd gaan wij langs de kust kijken of er nog wat te helpen valt. Veel vogels, hazen en jonge grijze zeehonden liggen dan tegen de dijk, ver van de veilige zee.
Andere dieren in de opvang
We zijn op zoek naar mensen die graag met dieren omgaan, handig zijn of een specialisme hebben.
Wie heeft af en toe tijd om ons te helpen? Neem contact met ons op.